2012. május 30., szerda

Az első Vácszentlászlói Közösségi Permakultúra hétvége

Tegnapelőtt ért véget a Bevezetés a permakultúrába tanfolyam itt a tanyán, melynek házigazdája voltam. Nagyon jól szerepelt a Tanya mint vendéglátó helyszín, és teljesen átalakult a fejemben hogy mi is az a permakultúra - és hogy mennyire nem egy kertészkedési receptről van itt szó, hanem sokkal többről! Most tele vagyok élményekkel, ötletekkel, új inspirációval!

Annyi minden történt péntek délutántól hétfő délutánig, hogy csak bírjam elmesélni...
Persze már szerdától minden az előkészítés lázában zajlott, azért is, mert amit lehetett, helyből szereztünk be, tejterméket Valkóról, zöldséget a kertből, és Zsámbokról, Matthew haynes biogazdaságából.


Köszönet ezúton is az Ökoszolgálatnak a kölcsönkapott projektorért, és a Csillagébereknek a Pandora Egyesületnek adományozott írótábláért és vetítővászonért!


A tanfolyamnak meghirdetett hétvége pedig sokkal több lett mint elméleti és gyakorlati tudás-fejbetöltés. Ha volt már részetek olyan igazi mindent-megváltoztató közösségi élményben, amikor valami olyan varázs születik, amit senki sem ért de mindenki érez, akkor tudjátok, miről beszélek!! Itt mi húszan a Tanyán a hosszúhétvége három napja alatt nagyon egymásra voltunk finomhangolva, ez már az első este érezhető volt, majd csak fokozódott - még a késő éjjelbe nyúló szobában tartott előadásokon is!



Az első este megismerkedtünk egymással, és a Tanyával - egy Pest megyei kis, egy budapesti családot ellátó gazdasággal, majd  Vitka, Geri és Dávid mint oktatók permakultúrás múltjával. Szombaton az elméleti alapok jöttek, a permakultúra alapelvei, etikai alapjai, a permakultúrás tervezés lényege, zónák és szektorok, majd egy ZA-ZENNEK nevezett, meditatív, érzékeket felébresztő, jobb agyféltekére átkapcsoló megfigyelési gyakorlattal. Miután a vendégeink maguk feltárták a 3000 négyzetméter minden zugát, elmeséltem a hely történetét, az én történetemet, a családét, a kertét.


A hétvége második felében a vendégek gyakolratban alkalmazták az eddig tanultakat, a meglévő kert permakultúrás átalakításának tervével, majd terepi munkával: mulcsoltunk, talajt előkészítettünk, és fűszerspirált építettünk. Este Szenci-Molnár Attila mutatta be egy kaliforniai permakultúrás közösségben szervezett tapasztalatait, ahol egy tájba illeszkedő, újrahasznosított anyagokból készült szakrális épület megszületésében vett részt. A zárónap Nagy Gábor előadásával telt, aki a permakultúra szociális dimenziójáról, a mögötte megbúvó rendszerekről beszélt - felvillantott egy szeletet határtalan tudásából, Rudolf Steinertől a spiráldinamikán át az alternatív pénzrendszerekig.

Mindeközben a szakácsunk, Peti helyi alapanyagokból frissen készült vega ízcsodáiban tobzódtunk...


...reggelente jógáztunk a kertben...


...napközben pedig Alfréd, a terebélyes diófa alatt ülve hallgattuk az előadókat.

Megismerkedtünk Krima szomszédékkal, akik trágyával és szalmával járultak hozzá a munkánkhoz. A közös mulcsolás, fűszerspirál építés és talajtakarás gyakorlati élményeket, tapasztalatokat is hozott...





Veronka, a legfiatalabb résztvevő a hétvégén.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése