2012. május 17., csütörtök

A Tanya

Vácszentlászló Gödöllőtől 16 kilométerre található, amolyan kis agrár-központ volt a téeszesítés idején. A faluban azóta is veteményeznek, gazdálkodnak az emberek. Családom 20 éve vásárolt itt 1500 négyzetméteres "Tanyát", melyet 4 éve újabb 1500 négyzetméterrel toldottunk meg.


Engem régóta izgat a kérdés, hogyan lehet egy hagyományos, ásott-forgatott-kizsigerelt talajú, szép sorban beültetett veteményesből lassan elindulni afelé a permakultúra-varázskert felé, amilyeneket a youtube-on látok, vagy amilyet Baji Béla előadásán láttam. Tudjátok, nagy dzsungel, tiszta őstermészet, buja növényzet, mindenféle apró lény, víz, föld, zöld, levegő...


A "Tanya" enyhe Észak-Déli lejtőn fekszik, majdnem mindig szeles, a nyarak az utóbbi években egyre szárazabbak, forróbbak. A föld örülne minden olyan módszernek, mely megtartja  a nedvességet, növeli a tápanyagtartalmat.

Ezért gondoltunk arra, ideális helyszín lenne ez egy "Bevezetés a permakultúrába" tanfolyamhoz, amelyen megismerkedhetünk a permakultúra alapjaival, és rögtön a gyakorlatban is kipróbálhatjuk a tanultakat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése